Aktualno

Pravobraniteljica na konferenciji “Strategije za smanjenje rodnog jaza u plaćama” 

U organizaciji CESI i projektnih partnera te podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održana je konferencija „Strategije za smanjenje rodnog jaza u plaćama“.

U uvodnom dijelu konferencije prisutnim predstavnicama i predstavnicama partnera iz Belgije, Španjolske, Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Estonije i Švedske obratila se i pravobraniteljica Višnja Ljubičić koja je istaknula kako se institucija Pravobraniteljica uključila u projekt Gender Pay Gap zato što sustavno prati područje rada i zapošljavanja i  ukazuje na trendove i probleme koji u većoj mjeri pogađaju žene kojima su dob i majčinstvo najveće prepreke na tržištu rada.
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku udio prosječne plaće žena u prosječnoj plaći muškaraca iznosio je u 2015. godini 89,8% pa je jaz u plaćama iznosio je 10,2%. 
Trendovi koji dodatno pridonose neravnopravnosti spolova na tržištu rada su povećanje broja ugov20160608_101632ora o radu na određeno vrijeme  i rast broja ugovora o radu s parcijalnim (nepotpunim) radnim vremenom. Osnovni razlozi jaza u plaćama su u upornoj rodno utemeljenoj horizontalnoj i vertikalnoj segregaciji, podjeli na muška i ženska zanimanja.

Od 19 privrednih grana, žene su podzastupljene u 16. Pravobraniteljica je skrenula pozornost na činjenicu da jaz u plaćama ne smijemo zanemarivati jer ukoliko postoji na tržištu rada, kasnije se prenosi i na razliku u mirovinama. Europski parlament je 26. svibnja prihvatio Rezoluciju o siromaštvu: rodna perspektiva, u kojoj je naglašeno da Eurostatovi podaci ukazuju na činjenicu da je broj siromašnih žena konstantno veći od broja siromašnih muškaraca, odnosno da siromaštvo ima različite posljedice za žene i muškarce.

Jaz u mirovinama je u prosjeku 39% kao rezultat neravnoteže i neravnopravnosti žena i muškaraca na tržištu rada. U cilju poboljšanja trenutačnog stanja pravobraniteljica je prisutne upoznala i s provedbom projekta „Uklanjanje staklenog stropa“, koji je završio stvaranjem Baze poslovnih žena, jedinstvene u regiji, te početkom projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ koji će institucija Pravobraniteljica s projektnim partnerima provoditi sljedeće dvije godine.


 

Pravobraniteljica predstavila projekt u Dubrovniku

IMG_1637Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić predstavila je u Dubrovniku glavne aktivnosti dvaju projekata za koje je aplicirala na natječajima EU fondova:  EU Progress-projekt „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“ koji je nakon dvogodišnje provedbe s projektnim partnerima upravo završio izradom Baze poslovnih žena i novi EU REC projekt „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena – usklađivanje privatnog i poslovnog života“ čije aktivnosti upravo započinju i trajat će iduće dvije godine.

Predstavljanje projekta organizirano je u suradnji s Regionalnim centrom za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva DEŠA Dubrovnik, a predstavljanju su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, voditeljica Odjela za odrasle osobe Centra za socijalnu skrb Dubrovnik, Katarina Kola i voditelj područnog ureda HZZ-a Dubrovnik, Dasen Jasprica. Uvodnu riječ dale su Jany Hansal, predsjednica Upravnog odbora DEŠA Dubrovnik i Nina Skurić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije.


Okrugli stol “Zašto je važna ravnopravnost” u Daruvaru 

DSCN0855Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena i Svjetskog dana socijalnog rada, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec i koordinatorica projekta Hana Grgić sudjelovali su danas u Daruvaru na okruglom stolu “Zašto je važna ravnopravnost”. Okrugli stol organiziralo je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Daruvara u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Bjelovarsko – bilogorske županije i Centrom za socijalnu skrb Daruvar. Predstavljene su glavne aktivnosti EU Progress projekta “Uklanjanje staklenog labirinta” koji je u završnoj fazi provedbe.

Naglasak je bio i na pokretanju Baze poslovnih žena i pruženi savjeti kako se u Bazu u sljedećem krugu izbora i uključiti.

Predstavljene su i aktivnosti novog projekta “Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života”. Kako će se u projektu raditi i s lokalnim zajednicama, dogovorena je i suradnja i uključivanje grada Daruvara i Bjelovarsko-bilogorske županije u budućim projektnim aktivnostima. Nakon predstavljanja održana je aktivna javna rasprava s temom osnaživanja žena i promicanja pune ravnopravnosti žena i muškaraca u društvu.

Na okruglom stolu su prisustvovale zamjenice župana Tanja Novotni Golubić i Đurđica Ištef Benšić, gradonačelnik grada Daruvara, Dalibor Rohlik, zamjenice gradonačelnika Veronika Pilat i Ivana Djedović, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije Ivana Pirin te predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Daruvara Marina Vulinović.


Javno predstavljene prve članice Baze poslovnih žena

 

IMG_6068Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatska udruga poslodavaca predstavili su danas 16. ožujka prve članice elektronske Baze poslovnih žena koje su sposobne i kvalificirane odmah preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama.

Hrvatska Baza poslovnih žena rađena je po uzoru na već postojeće slične baze u svijetu poput onih Global Board Ready Women inicijative ili European Network for Women in Leadership i dio je EU Progress projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“ koji je Pravobraniteljica provodila u protekle dvije godine.

Baza poslovnih žena


Odabrane prve članice Baze poslovnih žena

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić susrela se danas s ostalim članovima i članicama Odbora za odabir kandidatkinja za Bazu poslovnih žena. Uz pravobraniteljicu, Odbor u sastavu: Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, Davor Majetić, glavniIMG_0710 direktor HUP-a, Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost i Maria Anargyrou-Nikolić, glavna direktorica za Coca-Colu HBC Hrvatska, Coca-Colu HBC B-H Sarajevo, Coca-Colu HBC Slovenija, donio je odluku o prvim članicama Baze.

Odabiru su prethodila dva mjeseca rada na pregledu i bodovanju svih pristiglih prijava kandidatkinja. Članice Baze bit će predstavljene u HUP-u dana 03. ožujka 2016. Kvaliteta samih prijava pokazala je još jednom da u hrvatskom poslovnom svijetu itekako postoje kandidatkinje koje su spremne u svakom trenutku preuzeti neku od vodećih pozicija u kompanijama.

Hrvatska Baza poslovnih žena rađena je po uzoru na već postojeće slične baze u svijetu poput onih Global Board Ready Women inicijative ili European Network for Women in Leadership i dio je EU Progress projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“ koji je Pravobraniteljica provodila u protekle dvije godine. Baza poslovnih žena sastojat će se od osobnih profila žena bit će javna i bit će ju moguće pretraživati. Novi krug poziva najavljen je za lipanj 2016. godine.


Progress projekt predstavljen u Puli

U Županijskoj komori Pula danas su predstavljene glavne aktivnosti koje je Pravobraniteljica provela s projektnim partnerima tijekom dvogodišnjeg EU-Progress projekta „ Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“.

Uvodnu riječ je dala suorganizatorica Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK Zupanijske komore Pula. Goran Selanec, zamjenik pravobraniteljice, izložio je rezultate kvantitativnih i kvalitativnih istraživanja provedenih u sklopu PulaHGKprojekta u najznačajnijim trgovačkim društvima u Hrvatskoj. 

Najveći naglasak bio je na Bazi poslovnih žena koja se u sklopu projekta razvija u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca. Naglašeno je da se s Bazom želi dodatno potaknuti zapošljavanje žena na upravljačkim pozicijama na kojima su one još uvijek značajno podzastupljene.


 

U Sisku predstavljena Baza poslovnih žena i rezultati istraživanja u sklopu Progress projekta

Aktivnosti i rezultati EU-Progress projekta „ Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“ izloženi su danas u HGK Županijskoj komori u Sisku. Naglasak predstavljanja bio je na Bazi poslovnih žena koju Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova razvija u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i poticanju žena da se u Bazu i prijave. Na početku izlaganja prikazana je kratka projekcija video filma koji je produciran početkom provedbe projekta.

WP_20151222_004Goran Selanec, zamjenik pravobraniteljice, izložio je rezultate kvantitativnih i kvalitativnih istraživanja provedenih u sklopu projekta u najznačajnijim trgovačkim društvima u Hrvatskoj i još jednom podsjetio kako usprkos činjenici da je udio visoko obrazovanih žena na tržištu rada veći od udjela muškaraca, one i dalje u upravljačkim tijelima ostaju podzastupljene.

Izloženi su i okviri Direktive o poboljšanju spolne uravnoteženosti na razini neizvršnih direktorskih pozicija trgovačkih društava izlistanih na burzama dionica koja se nalazi u zakonodavnom postupku Europske komisije.

Okupljenima se obratila predsjednica Županijske skupštine, Ivanka Roksandić i naglasila važnost rodne uravnoteženosti kako u gospodarstvu tako i u političkim strukturama. Predstavljanju je prisustvovala i Ivana Kuzlić, predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Sisačko-moslavačke županije i ostale članice i članovi Povjerenstva.

U Karlovcu predstavljen Progress projekt i Baza poslovnih žena

U sklopu predstavljanja EU-Progress projekta „ Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“ u Županijskoj komori Karlovac, danas su predstavljene glavne aktivnosti provedene tijekom dvogodišnjeg projekta.

Goran Selanec, zamjenik pravobraniteljice, izložio je rezultate kvantitativnih i kvalitativnih istraživanja provedenih u sklopu projekta u najznačajnijim trgovačkim društvima u Hrvatskoj. Uz rezultate istraživačko-analitičke faze u projektu predstavljena je i edukativna faza koja se sastojala od niza aktivnosti kojima se podizala svijest kako poslovnih žena tako i poslodavaca o ekonomskim i društvenim koristima koje donosi uravnotežena zastupljenost na upravljačkim pozicijama.

WP_20151218_003Najveći naglasak prilikom predstavljanja bio je na Bazi poslovnih žena koja se razvija u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca. Naglašeno je da se s Bazom želi dodatno potaknuti zapošljavanje žena na upravljačkim pozicijama na kojima su one još uvijek značajno podzastupljene. Uvjeti koje je potrebno ispuniti za uvrštavanje u Bazu poslovnih žena dostupni su na www.staklenilabirint.prs.hr a sve poslovne žene zainteresirane za uvrštavanje na tu prestižnu listu svoje prijave mogu poslati na: menadzerice(at)hup.hr . Prvi krug poziva u Bazu traje od 5. studenog 2015. do 5. siječnja 2016.  

Okupljenima se obratila predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Karlovačke županije Nada Murganić i suorganizator, predsjednik Županijske komore Karlovac, Zlatko Kuzman.

Pravobraniteljica projekt provodi u partnerstvu s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, Hrvatskom udrugom poslodavaca i Institutom za razvoj tržišta rada.


Rezultati Progress projekta i Baza poslovnih žena predstavljeni u Varaždinu

U Varaždinu su danas predstavljene glavne aktivnosti provedene tijekom dvogodišnjeg EU Progress-projekta “Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj” čija je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Goran Selanec, zamjenik pravobraniteljice, izložio je rezultate istraživanja u sklopu projekta u najznačajnijim trgovačkim društvima u Hrvatskoj. Uz rezultate istraživačko-analitičke faze u projektu predstavljena je i Baza poslovnih žena.

WP_20151217_003Naglašeno je da će Baza poslovnih žena promicati načela različitosti i uključivosti na upravljačkim razinama, razvijati čvrste mreže poslovnih liderica predanih načelu uključivosti i raznolikosti na najvišim razinama poslovnog odlučivanja i davati podršku unaprjeđivanju i učvršćivanju postojećih kanala razvoja, pronalaženja i izbora visoko stručnih kandidatkinja za upravljačka tijela.

Pravobraniteljica projekt provodi u partnerstvu s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, Hrvatskom udrugom poslodavaca i Institutom za razvoj tržišta rada. S partnerima je kroz niz projektnih aktivnosti tijekom dvije godine radila na osvješćivanju i promicanju potrebe za uravnoteženom zastupljenošću žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama u trgovačkim društvima. Predstavljanju su nazočile i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije, Nina Begičević Ređep i Jasminka Porobija, direktorica regionalnog ureda HUP-a Varaždin.


Pravobraniteljica na 5. međunarodnoj konferenciji “Žene u biznisu”

U organizaciji poslovnog tjednika Lider u Muzičkoj akademiji u Zagrebu održana je 5. Međunarodna konferencija “Žene u biznisu” pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Zemlja partner ovogodišnje konferencije je Švedska koja je napravila jedan od najznačajnijih iskoraka u pozicioniranju žena u svim slojevima poslovnog i društvenog života zahvaljujući svojoj feminističkoj politici. Tim povodom na konferenciji se prisutnim posjetiteljima/icama obratila švedska ministrica za socijalnu sigurnost Annika Strandhäll. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić sudjelovala je na panelu „Ravnopravnost spolova u biznisu – mit ili istina“.

lider_1Uz pravobraniteljicu, na panelu su sudjelovale Lana Popović, Coca-Cola HBC Hrvatska, Branka Slaveska, Heineken Hrvatska, Ivana Galić, Nova TV, Krasimira Stoyanova, Saab i Malin Holmberg, Tele2.

Pravobraniteljica je u uvodnoj riječi istaknula vidljivost  dvogodišnjeg EU Progress-projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“. U sklopu projekta provedena su četiri istraživanja, kvanititativna i kvalitativna koja su na različite načine i različitim metodama istraživanja ispitivala zastupljenost žena na rukovodećim i upravljačkim pozicijama u vodećim kompanijama na hrvatskom tržištu.

Panelistice su se složile da je usklađivanje poslovnih i privatnih obaveza i dalje jedna od ključnih stvari s kojima se žene susreću tijekom svoje karijere, na što je pravobraniteljica naglasila da je participacija obaju supružnika u privatnom životu od krucijalne važnosti te da se žene i dalje bore s diskriminatornim praksama na temelju spola prilikom apliciranja na neku od pozicija. Jednako tako, segregacija u obrazovnom sustavu reflektira se i na tržištu rada zbog čega je važno promicati zastupljenost žena u svim područjima. Na panelu se razgovaralo i o kvotama. Mišljenja o kvotama među panelisticama bila su oprečna, no pravobraniteljica je naglasila da se kvote trebaju promatrati kao poluga u nizu drugih pozitivnih mjera uz promoviranje različitosti kao benefita koji oplemenjuje viziju poslovanja neke tvrtke.

lider_2Za kraj panela, pravobraniteljica je pozvala poslovne žene da se uključe u Bazu poslovnih žena koju je institucija pokrenula zajedno s HUP-om. Hrvatska Baza poslovnih žena radila se po uzoru na već postojeće slične baze u svijetu i dio je Progress-projekta. Cilj baze je da na tržištu itekako postoji dovoljno sposobnih i kvalificiranih žena s respektabilnom karijerom i postignućima koje mogu preuzeti najodgovornije pozicije u kompanijama. Također, Baza je platforma za umrežavanje i mentorstvo ženama koje do aspiracija prema najvišim pozicijama tek trebaju doći. Prvi krug poziva u Bazu traje od 5. studenog 2015. do 5. siječnja 2016.

Na konferenciji će tradicionalno biti dodjeljeni laureati najmoćnijim ženama hrvatskog biznisa, a posebno priznanje ove  godine ide Ljerki Puljić, članici Nadzornog odbora Agrokora koja je titulu najmoćnije žene hrvatskog biznisa nosila proteklih deset godina.

 


Održana konferencija “Žene u poslovnom svijetu – doprinos korporacijskoj i poduzetničkoj uspješnosti”

Konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Raiffeisenbank Austria d.d. održali su danas zajedničku konferenciju „Žene u poslovnom svijetu – doprinos korporacijskoj i poduzetničkoj uspješnosti“ posvećenu poduzetnicama i ženama na rukovodećim pozicijama koje su postigle izniman uspjeh u različitim poslovnim područjima na području Hrvatske, BiH i Slovenije. Na konferenciji je istaknuto i da bez ravnopravnosti spolova nema zdravog poslovnog upravljanja i unapređenja održivog rasta te da je pružanje jednakih mogućnosti ženama sastavni dio uspješnog i konkurentnog gospodarstva. WP_20151120_006

Predstavljene su i aktivnosti Kluba izvršnih direktorica – Delloite SheXO Club čiji je program namijenjen razvoju, umrežavanju i rastu žena na izvršnim pozicijama. U sklopu konferencije, EBRD i RBA službeno su potpisali i kreditnu liniju dizajniranu za poduzetnice.

Na panelu „Kako raznolikost utječe na poslovanje“ svoje iskustvo podijelila je i Sonja Šmuc, izvršna direktorica slovenskog Združenja Manager, inače i suradnica na mnogim aktivnostima unutar EU Progress projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“ koji je u protekle dvije godine provodila Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.


Trebaju li u Hrvatskoj ženske kvote u nadzornim tijelima trgovačkih društava po uzoru na zemlje EU?

Hrvatska udruga žena u pravnoj profesiji organizirala je u HUP-u panel raspravu na temu „Trebaju li Hrvatskoj ženske kvote u nadzornim tijelima trgovačkih društava po uzoru na zemlje EU?“ na kojoj je sudjelovala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kao jedna od panelistica. Pravobraniteljica je govorila o primjeni Zakona o ravnopravnosti spolova od strane društava u državnom vlasništvu i tijelima državne uprave u pogledu jednake zastupljenosti spolova.

logo-udrugazenaZakon o ravnopravnosti spolova jasno propisuje da sve pravne osobe u pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske odnosno s javnim ovlastima imaju obvezu provoditi analize o položaju žena i muškaraca u njihovom kolektivu, te na temelju analize donositi i provoditi jasno definirane pozitivne mjere radi poboljšanja položaja žena kao podzastupljenog spola na tržištu rada. Osjetna neuravnoteženost zastupljenosti jednog spola u smislu Zakona o ravnopravnosti spolova postoji ako je zastupljenost jednog spola niža od 40%.

Pravobraniteljica je naglasila da uzimajući u obzir trenutnu podzastupljenost žena na upravljačkim i rukovodećim pozicijama i nedovoljno inicijative za uvođenjem posebnih mjera s ciljem suzbijanja te podzastupljenosti, može se reći da razina primjene ZRS nije na zadovoljavajućoj razini. Rezultati posljednjeg istraživanja Pravobraniteljice o zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim i rukovodećim pozicijama u najznačajnijim trgovačkim društvima u RH ukazuju na rodno uvjetovane nepovoljne trendove na tržištu rada i suočavanje žena s tzv. staklenim stropom. Tek je 9,43% žena uspjelo doseći poziciju predsjednica upravnih tijela, a za predsjednice nadzornih odbora ta je brojka nešto veća – 14,3%. Žene se uspinju do određenih rukovodećih pozicija kao što je, primjerice, srednji menadžment, ali i da njihov uspon obično tamo staje. Premda podaci istovremeno pokazuju da na rukovodećim pozicijama postoji puno žena s potencijalom za upravljačke pozicije, one svejedno na tim pozicijama ostaju značajno podzastupljene.

Rezultati istraživanja vezani uz rodnu strukturu uprave pokazala su da su u upravnim tijelima dioničkih društva žene zastupljene tek sa 17,12% dok muškarci čine nadmoćnu većinu od 82,88%. Rezultati istraživanja vezani uz strukturu nadzornog odbora u dioničkim društvima pokazala su da u nadzornim odborima dioničkih društva žene čine tek 19,94% a muškarci su i dalje nadmoćni s učešćem od 80,06%.  Glede obrazovne i spolne strukture nadzornih odbora dioničkih društava, u radu nadzornih odbora sudjeluju
čak i muškarci sa završenu osnovnom školom dok je najniži stupanj obrazovanja koji ima neka članica nadzornog odbora završena srednju škola. Dobna struktura nadzornih odbora dioničkih društava koja su sudjelovala u istraživanju pokazuje kako muškarci ulaze u nadzorne odbore već u dobi od 18 godina, a žene tek s 30. S druge strane, muškarci u radu nadzornih odbora sudjeluju u velikom postotku (16,13%) čak i sa 65+ godina, dok kod žena taj broj sa 65 godina rapidno pada na 2,67% zastupljenosti u nadzornim odborima. RH je nešto malo ispod europskog prosjeka (RH=20%, EU i ostale zemlje Europe=21%).

EU Direktiva o poboljšanju spolne ravnoteže među neizvršnim članovima organa uvrštenih društava pred države članice postavlja cilj od najmanje 40% zastupljenosti svakog spola među neizvršnim članovima organa uvrštenih društava koji se treba zadovoljiti najkasnije do 2020. godine. Uzimajući u obzir različitosti zemalja EU po pitanju trenutne spolne zastupljenosti, možda je trebalo razmotriti fleksibilnije rokove koji bi se različito primjenjivali od zemlje do zemlje. Međutim, pravobraniteljica smatra da je postavljeni cilj u cjelini dobar i da ga je potrebno definirati propisom na razini EU. Primjer Norveške, u kojoj je nakon 2003. godine kada su uvedene rodne kvote zabilježen veliki napredak po pitanju zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama u tvrtkama, pokazuje da su kvote dobar mehanizam koji valja primijeniti u zemljama članicama EU, uzimajući u obzir specifičnosti svake zemlje.

Nakon panela razvila se diskusija u kojoj je pravobraniteljica odgovorala na postavljena pitanja.

U uvodnom dijelu izlagale su: Tarja Krehić, predsjednica Udruge o zakonodavnim okvirima EU i RH u odnosu na problematiku ženskih kvota u nadzornim odborima trgovačkih društva, Nikolina Staničić i Nataša Novaković, predsjednice Odbora Udruge dale su komparativni pregled zakonodavnog okvira zemalja EU po pitanju ženskih kvota u nadzornim odborima trgovačkih društava s posebnim osvrtom na njemačko i francusko zakonodavstvo,Vanja Joka Brkljačić, predsjednica Odbora Udruge i Andrijana Kalić Boroje, članica Udruge o novostima u hrvatskom zakonodavstvu po pitanju ženskih kvota. Dan je i pregled aktualne statistike u pogledu zastupljenosti žena u nadzornim tijelima hrvatskih trgovačkih društava.


Progess-projekt predstavljen u Vukovaru

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i zamjenik pravobraniteljice, Goran Selanec, predstavili su u Vukovaru glavne aktivnosti provedene tijekom dvogodišnjeg EU Progress-projekta “Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj”. Predstavljanje projekta organizirano je u suradnji s HGK – Županijskom komorom Vukovar.

Vukovar112015WEB

U sklopu projekta provedena su istraživanja koja su, na različitim uzorcima u najznačajnijim trgovačkim društvima u Hrvatskoj, ispitivala zastupljenost žena i muškaraca na rukovodećim i upravljačkim pozicijama i percepciju poslodavaca/ki i poslovnih žena. Rezultati istraživačko-analitičke faze projekta će po završetku projekta biti dostavljeni Europskoj komisiji.


Pokretanje Baze poslovnih žena

Ideju Baze poslovnih žena razvila je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova po uzoru na internacionalnu Global Board Ready Women i predstavlja inicijativu koja okuplja poslovne žene sposobne i kvalificirane u svakom trenutku preuzeti neku od upravljačkih pozicija.

Screen Shot 2014-09-16 at 13.34.37

Uz detaljno razrađene kriterije odabira na našem bi tržištu rada ovakva baza imala ulogu pouzdane i opsežne baze kvalificiranih žena i potencijalnih kandidatkinja. Također, ovakvom bismo bazom dokazali kako na hrvatskom tržištu itekako postoji dovoljan broj žena s respektabilnom karijerom i postignućima koja ih čine spremnima za najodgovornije pozicije.

Stvaranjem Baze trgovačkim se društvima u Republici Hrvatskoj omogućava uvid u listu poslovnih žena koje su temeljem svojih uvjerljivih stručnih kvalifikacija i profesionalnih ostvarenja sposobne preuzeti upravljačke pozicije u trgovačkim društvima koje posluju na hrvatskom odnosno EU tržištu. Kako bi se cilj ostvario formiran je Odbor koji će upravljati Bazom.

9

Prvi krug natječaja za prijave u Bazu bit će otvoren u četvrtak 5. studenog 2015. Natječaj će trajati do 5. siječnja 2016.  Nakon zaprimanja prijava, Odbor će odlučiti o kandidatkinjama koje su zadovoljile kriterije i tako će Baza dobiti svoje prve članice. Novi krug izbora bit će raspisan u prvoj polovici 2016. godine, a raspisivat će se kontinuirano dva do tri puta godišnje. 

Obrazac_za_prijavu

Kriteriji

Ispunjeni obrazac za prijavu i CV kandidatkinje trebaju poslati na menadzerice@hup.hr.

Za sve upite obratiti se na progender@prs.hr.

Po završetku projekta, Hrvatska udruga poslodavaca nastavlja s koordinacijom Baze.

Priopcenje

Baza poslovnih žena – prezentacija


Sastanak vezan za 5. konferenciju “Žene u biznisu”

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se s direktorom tjednika Lider Željkom Vukelićem i suradnicom Natašom Dević radi dogovora o sudjelovanju na 5. Konferenciji „Žene u biznisu“ koja će se održati 3.12. u Zagrebu u organizaciji Lidera. Konferencija okuplja i povezuje poslovne žene, vlasnice, direktorice i menadžerice kompanija Hrvatske, regije i šire, a cilj je istaknuti uspješna iskustva i motivirati žene za nove pothvate kao i dati inicijativu za povećanje zastupljenosti žena na najvišim položajima. lidersastanakWEB

Budući da Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova posljednje dvije godine uspješno provodi Progress projekt namijenjen jednakosti prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj pod nazivom „Uklanjanje staklenog labirinta“, sudjelovat će na panelu Konferencije nazvanom „Ravnopravnosti spolova u biznisu – mit ili istina“.

Zemlja partner ove godine je Švedska koja je napravila jedan od najznačajnijih iskoraka u pozicioniranju žena u svim slojevima poslovnog i društvenog života pa se tim povodom očekuje i dolazak švedske ministrice za ravnopravnost spolova Ase Regner i visoko pozicioniranih predstavnica švedskog biznisa.


Sastanak povodom pokroviteljstva prve ProWomen konferencije

ProWomenKonferencijaWEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se danas s Đurđicom Marković i Marinom Bolančom, organizatoricama Pro Woman konferencije koja će se održati u Zagrebu u kinu Europa, 28. listopada 2015. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova službena je pokroviteljica prve Pro Woman konferencije, a za prisutne sudionike/ice konferencije održat će i uvodni govor. S obzirom na to da se konferencija bavi položajem žene u društvu, na tržištu rada i obitelji danas, Pravobraniteljica je izložila postignuća iz EU Progress projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“.

Ovaj projekt bio je prvi Progress-projekt u području ravnopravnosti spolova na tržištu rada u Hrvatskoj, a njegov je dvogodišnji značaj mjerljiv na europskom, nacionalnom, ali i na regionalnom nivou.

Pravobraniteljica je dala i sadržajne preporuke za što uspješniju i kvalitetniju konferenciju te sugerirala problematiku razvoja kritičnog gledateljstva prema medijskom sadržaju kao jednu od ključnih tema koje bi konferencija trebala pokriti. Dogovorena je i daljnja suradnja između institucije Pravobraniteljice i organizatorica jer bi se Pro Woman konferencija trebala u kontinuitetu održavati svake godine.


Sastanak radne skupine za izradu Povelje predanosti rodnoj uravnoteženosti

Radna skupina koja radi na izradi Povelje predanosti rodnoj uravnoteženosti održala je danas radni sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Članovi/ice radne skupine su Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Zagrebačka burza. Radna skupina započela je s radom nakon sastanka pravobraniteljice Višnje Ljubičić s ministrom Mirandom Mrsićem i njegovim timom, a povodom partnerstva Ministarstva rada i mirovinskog sustava u EU Progress projektu “Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj”.

Na današnjem su se sastanku na temelju predloška radne verzije Povelje dogovarali novi koraci i preporuke za konačnu verziju Povelje. Cilj cijelog projekta je izraditi nekoliko regulatornih modela koje će, po završetku projekta, nadležna tijela izvršne vlasti moći koristiti kako bi se u hrvatski pravni poredak uvele odgovarajuće pravne mjere koje će, u skladu s odgovarajućim EU modelom, jamčiti uravnoteženu zastupljenost spolova na pozicijama ekonomskog odlučivanja.


Sastanak pravobraniteljice s ministrom rada i mirovinskog sustava oko aktivnosti u Progress-projektu

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić susrela se danas s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem kako bi dogovorila daljnje korake suradnje s obzirom na partnerstvo Ministarstva rada i mirovinskog sustava u EU Progress projektu “Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj”.

Ključna uloga tog partnerstva najviše je izražena u završnoj, regulatornoj komponenti. Sukladno tijeku projekta, treća komponenta regulatornog karaktera ima za cilj izraditi nekoliko regulatornih modela koje će po završetku projekta nadležna tijela izvršne vlasti moći koristiti kako bi se u hrvatski pravni poredak uvele odgovarajuće pravne mjere koje će jamčiti uravnoteženu zastupljenost spolova na pozicijama ekonomskog odlučivanja  u skladu s odgovarajućim EU modelom, odnosno predložiti konkretne mjere kojima bi se mogla postići uravnotežena zastupljenost spolova na navedenim  pozicijama.

Na sastanku su izloženi primjeri pozitivnih mjera, zakonodavnih i svojevoljnih, koje se primjenjuju u državama Europske unije i koje osiguravaju rodnu ravnotežu. Oformljena je i uža resorna skupina koja će raditi na izradi svojevrsne povelje i preporuka. Izrada takvog dokumenta predstavljat će konkretnu i upotrebljivu mjeru proizašlu iz dvogodišnjeg projekta.

Uz Ministarstvo rada i mirovinskog sustava partneri na projektu su i Hrvatska udruga poslodavaca i Institut za razvoj tržišta rada.


Održana radionica za poslovne žene “Bulding the way to the top” s Dorothy Dalton

U sklopu EU Progress projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“ u organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održana je jednodnevna radionica „Izgradnja puta prema vrhu“ u prostorima partnera na projektu, Hrvatske udruge poslodavaca. Radionica je namijenjena poslovnim ženama na putu prema izgradnji karijernih planova na upravljačkim pozicijama. Voditeljica radionice bila je međunarodno priznata stručnjakinja Dorothy Dalton, suosnivačica tvrtke 3Plus International iz Bruxellesa koja se bavi razvojem karijera i pripremanjem i osnaživanjem žena za menadžerske pozicije u poznatim svjetskim kompanijama.

WP_20150916_010

Dorothy je na specifičan način tijekom gotovo četverosatne radionice aktivirala sve sudionice radionice, s njima prolazila metode osnaživanja i radila na uklanjanju staklenog stropa te podučavala o malim koracima pomoću kojih svaka žena može postići uspješnu karijeru.

Gostovanje Dorothy Dalton nastavak je uspješne suradnje s pravobraniteljicom Višnjom Ljubičić započete na početku mandata u prosincu 2012. godine. Radionica s Dorothy Dalton bila je posljednja u nizu radionica koje je institucija Pravobraniteljice u proteklih nekoliko mjeseci provodila zajedno s partnerima na projektu, Hrvatskom udrugom poslodavaca i Institutom za razvoj tržišta rada. Na radionicama su sudjelovali/e predstavnici/e najvećih trgovačkih društava u Hrvatskoj. Dogovorena je daljnja suradnja institucije i Dorothy Dalton s tvrtkom 3PlusInternational – women worth knowing.


Održana četiri seminara za stručnjake/kinje iz odjela ljudskih potencijala

U prostorima Hrvatske udruge poslodavaca dana 17. i 18. lipnja i 1. i 2. srpnja, održana su četiri seminara u sklopu EU Progress projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj˝, a koja su namijenjena stručnjacima/kinjama iz odjela za ljudske potencijale. Naglasak prvog dana bio je na efikasnoj provedbi planova za ravnopravnost spolova. Zamjenik pravobraniteljice Goran Selanec predstavio je antidiskriminacijski pravni okvir, posebne mjere te iskustva institucije Pravobraniteljice.

Na seminaru je sudjelovala i Sonja Šmuc, izvršna direktorica slovenskog Združenja Manager i nositeljica slovenskog Progress projekta. Iskustva edukacije i rada na selekcijskom Modelu 6 sa slovenskim tvrtkama podijeljena su sa sudionicama seminara. Drugi dan seminara naglasak je bio na razvoju transparentnog selekcijskog postupka, a posebice selekcijskim procesima za pozicije članova/ica upravnih i nadzornih odbora i viših menadžerskih pozicija. Detaljnije je predstavljena i Direktiva o spolnoj uravnoteženosti upravljačkih tijela s posebnim naglaskom na jamstvo transparentnosti tijekom selekcijskih procesa. Stručnjakinje za ljudske potencijale iz Zagrebačke banke predstavile su primjere praksi u trgovačkom društvu, a seminar je zaključen radom u grupama u kojima su sudionice/ici radile/i na razvoju konkretnih alata za osiguravanje ravnopravnosti spolova.

WP_20150617_006(1)Naglasak trećeg dana bio je na praćenju radne učinkovitosti uz primjere koncepata i pozitivnih iskustava iz inozemstva. Zamjenik pravobraniteljice, Goran Selanec, detaljnije je izložio EU dokumente kojima se osigurava ravnoteža privatno-poslovnog segmenta te temelje zaštite trudnica i žena u postupcima umjetne oplodnje i rodiljnih dopusta. Primjere praksi o postizanju rodne uravnoteženosti u tvrtkama izložili su Marija Felkel iz Siemensa, Minja Birimiša iz Atlantica i David Gaal iz Nestlea. Sudionice/ici su četvrtog dana seminara bili upoznati s internim sustavima razvoja zaposlenih za upravljačke pozicije, planiranjem mjera za uravnoteženost spolova na upravljačkim pozicijama kroz interni sustav razvoja, razvojem mentorskih i sponzorskih programa unutar organizacije te coachingom i mentoringom.

Detaljnije su predstavljeni i aspekti Europske unije u promicanju mjera pozitivne akcije te tereti dokazivanja, statistike i objektivni razlozi na primjerima najpoznatijih sudskih sporova Europskog suda pravde. Primjere razvoja zaposlenih za upravljačke pozicije izložili su Dražen Kvež iz Zagrebačke banke, Jelena Grbić iz IBM-a i David Gaal iz Nestlea. Tijekom grupne rasprave razgovaralo se o iskustvima oko izazova u postizanju rodne uravnoteženosti i implementaciji s obzirom na specifičnosti pravnog oblika i postojećoj situaciji u kompanijama u Hrvatskoj.

U radnom dijelu seminara sudionice su imale priliku iskazati svoja viđenja i eventualne izazove u vezi usklađivanja s pravnim okvirom te razmijeniti svoja iskustva s kojima se susreću u svojoj praksi. Smatrale su vrlo korisnim čuti i iskustva s kojima se s druge strane susreće institucija Pravobraniteljice.  


Održan seminar “Pravna dimenzija rodno-uravnotežene upravljačke strukture”

U organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i partnerskih organizacija od 09.-10. lipnja održan je dvodnevni seminar pod nazivom „Pravna dimenzija rodno-uravnotežene upravljačke strukture“ u sklopu EU Progress projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj”.

Seminar je bio namijenjen pravnim stručnjacima/kinjama i stručnjacima/kinjama za upravljanje ljudskim potencijalima u trgovačkim društvima kako bi im se predstavili pravni aspekti osiguravanja rodno uravnoteženih upravljačkih struktura. Tijekom dvodnevnog programa seminara predstavnice Dukata, Konzuma, Privredne banke Zagreb, Hrvatskih pošta, Zagrebačke banke, Croatia osiguranja i INE dobile su ključne informacije o trenutnoj zakonskoj regulativi u području ravnopravnosti spolova, smjernicama Europske komisije o uvođenju poslovnih kvota i kriterija transparentnosti u upravnim/nadzornim odborima i sažetak rezultata triju provedenih istraživanja u sklopu projekta.

U radnom dijelu seminara sudionice su imale priliku iskazati svoja viđenja i eventualne izazove u vezi usklađivanja s pravnim okvirom te razmijeniti svoja iskustva s kojima se susreću u svojoj praksi. Smatrale su vrlo korisnim čuti i iskustva s kojima se s druge strane susreće institucija Pravobraniteljice.  


Razvoj baze poslovnih žena

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, susrela se danas u Hrvatskoj udruzi poslodavaca s budućim članovima/icama Odbora za Bazu poslovnih žena koja će se oformiti u sklopu Progress projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“.

Članovi Odbora su uz pravobraniteljicu Višnju Ljubičić, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i predsjednica Uprave tvrtke Tehnomont, Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, Ivica Mudrinić, viši potpredsjednik u Deutsche Telekomu, Malin Holmberg, predsjednica Uprave Tele 2 i Vedrana Kašić Jelušić, direktorica EBRD-a.

Ovakva Baza bit će jedinstvena u ovom dijelu regije i pozicionirat će Hrvatsku na mapu uz najrazvijenije zemlje koje već niz godina uspješno koriste bazu poslovnih žena kao osnovan izvor za odabir kandidatkinja na neku od upravljačkih pozicija. Ideja baze poslovnih žena kreirana je po uzoru na internacionalnu Global Board Ready Women Initiative koja okuplja poslovne žene sposobne i kvalificirane u svakom trenutku preuzeti neku od upravljačkih pozicija. Uz detaljno razrađene kriterije odabira, na našem bi tržištu rada ovakva baza imala ulogu pouzdane i opsežne baze kvalificiranih žena i potencijalnih kandidatkinja.

Također, ovakvom bismo bazom dokazali kako na hrvatskom tržištu itekako postoji dovoljan broj žena s respektabilnom karijerom i postignućima koja ih čine spremnima za najodgovornije pozicije.

Na sastanku su izložene glavne aktivnosti u projektu, predstavljeni detalji Baze poslovnih žena i predloženi kriteriji za odabir u bazu, a članovi/ice su se imali priliku detaljnije upoznati s problematikom i dogovoriti sljedeće korake.


Pravobraniteljica sudjelovala na konferenciji “Žene u poduzetništvu”

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na konferenciji „Žene u poduzetništvu“ u organizaciji Poslovnog dnevnika. U debati Poslovnog dnevnika pod Naslovom „Treba li Hrvatska uvesti mandatorne kvote žena u upravnim i nadzornim odborima trgovačkih društava?“ pravobraniteljica je sudjelovala na afirmacijskoj strani, dok je na negacijskoj govorila Godana Nikolić, dekanica Visoke poslovne škole PAR.

Konferencija je jedan od integralnih dijelova projekta Poslovni uzlet u 2015. godini. kao mjesto otvorene diskusije o izazovima koji postoje u tom sektoru ekonomije te prijedloga za bolji razvoj ženskog poduzetništva u Hrvatskoj temeljem konkretnih iskustava.

U okviru Konferencije održana je i panel diskusija: “Treba li nam nova strategija razvoja ženskog poduzetništva”.


Radionica austrijskog Progress projekta “Women are Top”

U Ministarstvu obrazovanja i žena u Beču, na poziv koordinatorica austrijskog Progress-projekta „Women are top,“ održana je radionica „Expert Workshop for Progress Coordinators“ s naglaskom na projektima koje se bave rodnom uravnoteženošću na pozicijama ekonomskog odlučivanja. Uz Hanu Grgić, koordinatoricu Progress-projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“ koji provodi Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, na radionici su sudjelovale i koordinatorice iz Austrije, Italije, Slovenije i s Islanda.

Foto 4U uvodnom dijelu radionice predstavljena su iskustva, dosadašnje aktivnosti i rezultati triju istraživanja koja su provedena u sklopu projekta, dok se u drugom dijelu radionice raspravljalo o iskustvima koja su se dobila tijekom provođenja projekata u različitim zemljama i u različitim društvenim okolnostima.

Diskusiju su otvorila tri glavna pitanja (1) kako motivirati tvrtke da se aktiviraju u promoviranju rodne uravnoteženosti na pozicijama ekonomskog odlučivanja, (2) koja se pozitivna iskustva kada su u pitanju kvote mogu istaknuti prilikom nacrta kvota za privatni sektor i (3) koji se specifični alati mogu implementirati za transparentne selekcijske procese prilikom zapošljavanja?

Zaključak radionice je dokument koji obuhvaća prijedloge koordinatorica:

Workshop Synthesis_PROGRESS


Predstavljeni rezultati istraživanja o percepciji poslodavaca/ki o koristima rodno uravnoteženog odlučivanja i održan panel

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, danas je u prostorima Pravobraniteljice za djecu, povodom Međunarodnog dana žena predstavila rezultate trećeg kvalitativnog istraživanja o percepciji poslodavaca/ki o koristima rodno uravnoteženog ekonomskog odlučivanja koje je provedeno u sklopu EU Progress projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“. 


WP_20150310_003


Istraživanje, koje je provedeno u 57 hrvatskih poduzeća, pokazalo je da je čak 91,23 % svih sudionika/ca istraživanja upoznato s pojmom rodne uravnoteženosti, 78,95% svih sudionika/ca istraživanja taj pojam tumači kao „podjednak broj žena i muškaraca, u omjeru 50:50, na istovrsnim pozicijama u trgovačkom društvu“. Zanimljivo je da 98,25 % svih sudionika/ca prepoznaje postojanje rodne neuravnoteženosti na upravljačkim pozicijama u Hrvatskoj. 

Nakon predstavljanja rezultata, izvršna direktorica slovenskog “Združenja Manager”, Sonja Šmuc predstavila je iskustva naučena tijekom provedbe slovenskog Progress projekta “Include. All” te upozorila koliko se aktivno ovom temom treba baviti.


WP_20150310_009


O glavnim zaključcima i nalazima istraživanja nastavilo se raspravljati i na panelu “Koristi rodno uravnoteženog ekonomskog odlučivanja”.

Uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, Višnju Ljubičić i Sonju šmuc, na panelu su sudjelovali Jasmina Zubić, predsjednica Uprave Tifona, direktor Podrške upravljanju ljudskim resursom iz Zagrebačke banke Dražen Kvež, direktorica Odjela ljudskih resursa i korporativnih komunikacija Nela Bučević iz Metro Cash&Carry i Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa i Prodajne regije iz dm drogerie markta. Panelom su se podvukli osnovni zaključci o važnosti transparentnosti prilikom selekcije na upravljačke pozicije, jer u suprotnom startne pozicije uvijek ostaju nejednake. Sudionici/ice panela složili su se da je upravo svaka pojedina tvrtka ta koja svojom kvalitetnom kulturom kompanije mora osiguravati promišljeno planiranje i edukaciju.


PRIOPĆENJE ZA MEDIJE


U tijeku treće istraživanje koje ispituje percepciju o prisutnosti žena s aspiracijama prema upravljačkim pozicijama

S 3. studenim 2014. godine započela je provedba trećeg po redu istraživanja u sklopu Progress-projekta.  Istraživanje se provodi na uzorku od top 100 vodećih trgovačkih društava u Hrvatskoj i bavi ispitivanjem percepcije o prisutnosti žena s aspiracijama prema upravljačkim pozicijama na hrvatskom tržištu rada i koristima rodne uravnoteženosti u poslovnom odlučivanju. Ovakvim istraživanjem, prvim takvog tipa u Hrvatskoj, želi se odmaknuti od statističkih podataka i dobiti slika koja će otići korak dalje od uobičajenih procjena koje se često koriste u javnosti.

U protekloj je godini u sklopu projekta provedeno kvantitativno istraživanje o zastupljenosti muškaraca i žena na rukovodećim i upravljačkim pozicijama u najznačajnijim trgovačkim društvima u Republici Hrvatskoj.
Rezultati istraživanja jasno su ukazali na nesrazmjere i njihovu podudarnost s rodno uvjetovanim nepovoljnim trendovima na tržištu rada te sa statističkom relevantnošću ukazali na postojanje staklenog stropa.

Provedba ovog istraživanja predviđena je za studeni i prosinac, a rezultati istraživanja očekuju se početkom 2015. godine.


Međunarodna konferencija o ravnopravnosti spolova u ekonomskom odlučivanju u Latviji

Na poziv i u organizaciji latvijskog Instituta za društveni razvoj, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić sudjelovala je u Rigi na međunarodnoj konferenciji u okviru razmjene iskustava „Progress projekta“ o uravnoteženoj spolnoj zastupljenosti u upravljačkim strukturama. Pravobraniteljica je na konferenciji iznijela rezultate našeg istraživanja provedenog u okviru istog projekta te podijelila sa sudionicima iskustva RH po navedenim pitanjima.


Posjet izvršne direktorice slovenskog „Združenje Manager“ instituciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

U okviru Progress-projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“ instituciju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova posjetila je Sonja Šmuc, izvršna direktorica slovenskog „Združenje Manager“ i partnera u slovenskom Progress-projektu „Include.All / Vključi.Vse“ koji se također bavi uravnoteženom zastupljenošću muškaraca i žena na upravljačkim pozicijama.

Načelnica Službe za opće poslove, Mladenka Morović predstavila je rad institucije, glavne nadležnosti i područja djelovanja te dala uvid u institucionalne mehanizme koji osiguravaju provedbu Zakona o ravnopravnosti spolova. Pozdravljena je i pohvaljena dobra institucionalna umreženost u području ravnopravnosti spolova koja doprinosi dobrom radnom okruženju za rad institucije Pravobraniteljice, a koju Slovenija nažalost nema. Takav institucionalni okvir važan je i olakšavajući faktor u provedbi i promociji ovog projekta na nacionalnoj razini. Zamjenik pravobraniteljice, Goran Selanec i suradnica na projektu, Hana Grgić detaljno su predstavili sve faze u projektu i uspjeh dosadašnjih aktivnosti. Sonja Šmuc predstavila je slovensko iskustvo projekta i glavne realizirane aktivnosti. S obzirom na dodirne točke u projektima, dogovorena je suradnja u budućim projektnim aktivnostima i naglašena regionalna važnost umrežavanja


Na tematskoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije predstavljen Progress-projekt

U prostorima Osnovne škole „Lijepa Naša“ u Tuhelju je održana tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije, pod nazivom “Žene & Biznis”. Sjednici je prisustvovala Hana Grgić, suradnica na Progress-projektu „Stakleni labirint“ Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a koja je predstavila glavne aktivnosti projekta i rezultate prva dva istraživanja o rodnoj uravnoteženosti na upravljačkim i rukovodećim razinama.

Sjednici su prisustvovale i Jasminka Keser, voditeljica službe za financijsku potporu i članica tima za Strategiju razvoja poduzetništva žena 2014. – 2020. godine Ministarstva poduzetništva i obrta te Maja Buconjić Barišić, direktorica tvrtke DETMERS KONTEJNER, d.o.o. ujedno predsjednica KRUG-a Hrvatske udruge poslovnih žena – ogranka za Krapinsko-zagorsku županiju.


Pravobraniteljica dala intervju za Radio Zabok o položaju žena na tržištu rada

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je intervju za Radio Zabok kojim se obuhvatilo različita područja rada kojima se bavi Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Intervju će biti emitiran sutra u okviru emisije o diskriminaciji i ravnopravnosti spolova te nasilju među ljudima pod nazivom „Različiti, a ravnopravni“, koja se emitira svake srijede u 17:30 sati na frekvenciji Radio Zaboka (87.8 MHz).

Pravobraniteljica je objasnila i razloge nejednakosti u plaćama između žena i muškaraca te ukratko predstavila EU Progress-projekt Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja“ i rezultate istraživanja o zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim i rukovodećim pozicijama u okviru projekta koji su pokazali da je trenutna zastupljenost žena na upravljačkim pozicijama u vodećim trgovačkim društvima tek 24%.


Pravobraniteljica dala intervju za Hrvatski radio Knin

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je intervju za HRT – Hrvatski radio Knin. Govorila je o razlozima neravnopravnosti spolova u području rada i zapošljavanja.

Pravobraniteljica je naglasak stavila na neravnopravnu zastupljenost žena i muškaraca na višim hijerarhijskim pozicijama na tržištu rada. Pritom je ukratko iznijela rezultate istraživanja koje je ove godine provela u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca u sklopu Progress-projekta koji su pokazali da se vide pozitivni pomaci u posljednje tri godine u odnosu na istraživanje iz 2011. godine. Međutim, vidljivi su rodno uvjetovani nepovoljni trendovi na tržištu rada koji sa statističkom relevantnošću ukazuju na postojanje staklenog stropa – npr. zastupljenost žena u trgovačkim društvima naglo opada što je društvo tržišno utjecajnije i njegova upravljačka struktura složenija.


Posjet predstavnica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a)

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić primila je u svom uredu Višnju Mraković Supek, projektnu specijalisticu EBRD-a i Renatu Osrecki, nacionalnu projekt menadžericu EBRD-a, obje specijalistice za potporu malom poduzetništvu. Gošće su predstavile nastavak aktivnosti EBRD-a u programu „Žene u poduzetništvu“ (Women in Business).

Razgovaralo se o dosadašnjim rezultatima vezano provođenje Progress-projekta koji je Pravobraniteljica provela u 2011. i 2014. godini. Pravobraniteljica je predstavnicama EBRD-a ukratko predstavila rezultate istraživanja te ukazala na deficitarnu ulogu koju danas žene imaju u poduzetništvu i upravljačkim strukturama u RH. Gošće su pravobraniteljicu upoznale sa projektima koje EBRD provodi u RH te posebno s spomenutim projektom naziva „Women in Business“ u okviru kojeg je dogovorena i buduća suradnja i potpora EBRD-u od strane institucije Pravobraniteljice.


Pravobraniteljica dala intervju za Radio mrežu na temu zastupljenosti žena u upravljačkim strukturama u Hrvatskoj

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, dala je intervju za Radio mrežu (RadioNET) na temu zastupljenosti žena u upravljačkim strukturama u Hrvatskoj u sklopu serijala emisija „Halo halo, ovdje slobodno društvo“ koja se emitira na 20-ak lokalnih radijskih stanica.
Pravobraniteljica je istaknula da su rezultati istraživanja koje je provela ove godine u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca pokazali da se vide pozitivni pomaci u posljednje tri godine u odnosu na istraživanje iz 2011. godine. Međutim, naglašava da su žene još uvijek u znatnoj mjeri podzastupljene na upravljačkim pozicijama te nastavi li se takav trend, uravnoteženu zastupljenost žena na upravljačkim pozicijama od najmanje 40% možemo očekivati tek 2025. godine.
Intervju s Pravobraniteljicom emitira se u različitim terminima emisije “Halo halo, ovdje slobodno društvo“ Radio mreže na 18 radio postaja diljem Republike Hrvatske.


Konferencija “Promoting gender balance in decision-making” u Rimu

U Rimu je održana europska konferencija „Promoting gender balance in decision-making“ u suradnji s talijanskim predsjedništvom Vijeća EU i milanskim Sveučilištem Bocconi. Hana Grgić, suradnica na Progress-projektu „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“ predstavila je dosadašnja iskustva hrvatskog projekta, upoznala prisutne s medijskom vidljivošću projekta te izložila osnovne ciljeve koji se žele postići.
Konferenciji su nazočili predstavnici i predstavnice ministarstava, Europske komisije, talijanskih institucija kao i predsjednici/ice uprava i članovi/ice uprava iz uglednih talijanskih trgovačkih društava. U prvom dijelu konferencije raspravljalo se o važnosti i benefitima rodne uravnoteženosti, dok je drugi dio bio rezerviran za predstavljanje Progress projekata iz Italije, Austrije i Hrvatske. Završni dio konferencije obilježio je okrugli stol na kojem su sudjelovali predsjednici/ice uprava talijanskih trgovačkih društava.


Sastanak u Bruxellesu u organizaciji Europske komisije

U Bruxellesu se 20. lipnja 2014. u organizaciji Europske Komisije održao sastanak „Information and networking meeting projects on gender equality in economic decision-making and the gender pay gap“, kojem su nazočili predstavnici i predstavnice Progress-projekata iz 30-ak zemalja diljem Europe. Predstavnici/e su imali/e priliku izložiti osnovne ciljeve projekta i projektne aktivnosti. Suradnica na projektu, Hana Grgić, predstavila je glavne ciljeve i dosadašnje aktivnosti u Progress-projektu koji provodi Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“, te najavila neke od budućih.
U manjim tematskim grupama sudionici i sudionice sastanka izložili su primjere dobrih praksi i problematizirali buduće izazove iz svojih projekata. Kao primjer dobre prakse, naglasila se velika medijska vidljivost i uspjeh promotivnog spota Progress-projekta Republike Hrvatske te dogovorila suradnja, razmjena materijala i umrežavanje sa sličnim projektima iz različitih zemalja. Predstavnice Europske komisije ukazale su na osnovna pravila dobrog vođenja projekta, projektne dokumentacije te dale savjete kako bi neki projekt u konačnici dobio uspješnu završnu ocjenu.


Pravobraniteljica predstavila rezultate istraživanja o zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, 7. svibnja 2014. godine u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, koja je ujedno i partner projekta, predstavila je rezultate novog istraživanja o zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim i rukovodećim pozicijama u 168 najznačajnijih trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj. Rezultati i dalje jasno upiru na rodno uvjetovane nepovoljne trendove na tržištu rada te sa statističkom relevantnošću ukazuju na postojanje staklenog stropa.
Nakon pozdravnih govora Davora Majetića, direktora Hrvatske udruge poslodavaca i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, također partnera u projektu, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova izložila je glavne rezultate istraživanja provedenog u sklopu prve faze EU Progress-projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja“.


Istraživanjem je utvrđeno kako postoji velika razlika u zastupljenosti žena i muškaraca s obzirom na pravni oblik društva. Ako se  istraživanje sagleda u kontekstu sličnih istraživanja Europskoj uniji koja su usredotočena na izlistana dionička društva,  zastupljenost žena u upravama dioničkih društava u Hrvatskoj iznosi 17,32%, a muškarca 82,68%. Promatraju li se nadzorni odbori, situacija je nešto bolja te udio žena u nadzornim odborima dioničkih društava za žene iznosi 21,69%, dok su muškarci na 78,31%. Ovakav brojčani odnos i dalje nije ohrabrujući. Bolju zastupljenost žena uočilo se u društvima s ograničenom odgovornošću pa su tako u upravama tih društva žene zastupljene sa 31,87%, a u nadzornim 24,6%. Istovremeno, zabrinjavajuća je činjenica da u trgovačkim društvima zastupljenost žena naglo pada što je društvo tržišno utjecajnije i njegova upravljačka struktura složenija.


prezentacija


Rezultati istraživanja pokazuju i da je tek 9,43% žena uspjelo doseći poziciju predsjednica upravnih tijela, a za predsjednice nadzornih odbora ta je brojka nešto veća – 14,3%. Pravobraniteljica tako ističe da se žene uspinju do određenih rukovodećih pozicija kao što je, primjerice, srednji menadžment, ali i da njihov uspon obično tamo staje. „Na jednu članicu upravnih tijela i nadzornih odbora hrvatskih trgovačkih društava dolaze tri člana, dok je vjerojatnost sudjelovanja žena nakon 55 godine u upravnim tijelima više od 100% manja od vjerojatnosti sudjelovanja muškarca iste dobne skupine“ ističe pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić te dodaje kako „trend povećanja broja visokoobrazovanih žena na tržištu rada u zadnjem desetljeću zasigurno doprinosi rastu udjela žena na upravljačkim pozicijama, ali i da premda istovremeno podaci pokazuju da na rukovodećim pozicijama postoji puno žena s potencijalom za upravljačke pozicije, one svejedno na tim pozicijama ostaju značajno podzastupljene“.


Nakon predstavljanja rezultata održao se okrugli stol „Rodna uravnoteženost na upravljačkim razinama“ na kojem se raspravljalo o glavnim zaključcima i nalazima istraživanja. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić tako ovo istraživanje smatra dobrom podlogom pomoću koje se može razmatrati problem kako uključiti žene na tržište rada i ukinuti podjelu na muška i ženska zanimanja, posebice upravljačke funkcije na kojima su žene rijetke.
Uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, na okruglom stolu su sudjelovali Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Gordana Deranja, predsjednica Uprave, Tehnomont, Ruža Tomić Fontana, direktorica Odjela za komercijalne poslove, Coca-Cola, Marija Felkel, HR direktorica, Siemens, Ilijana Jeleč Šuster, predsjednica Uprave Erste nekretnina i Hrvoje Veselko, direktor prodaje iz Vipnet-a.Početak istraživanja o zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim i rukovodećim pozicijama

Prva komponenta EU Progress projekta „Dismantling the Glass Labyrinth – Equal Opportunity Access to Economic Decision-making in Croatia” odnosi se na istraživanje i analizu zastupljenosti muškaraca i žena na upravljačkim pozicijama u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj, dok će se na prvih 100 ispitivati i zastupljenosti muškaraca i žena na rukovodećim pozicijama. Osnovni je cilj istražiti jesu li žene podzastupljene u tijelima poslovnog odlučivanja najvažnijih domaćih trgovačkih društava, analizirati eventualne uzroke takve podzastupljenosti i na koncu s tim u vezi predložiti mjere koje bi pridonijele uravnoteživanju zastupljenosti žena i muškaraca u tijelima poslovnog odlučivanja.
Istraživanje je od 25. veljače do 20. ožujka 2014. godine provodila agencija za istraživanje tržišta, izabrana temeljem javnog natječaja, a odaziv na sudjelovanje u istraživanju i prikupljeni statistički podaci od velike su važnosti za daljnji tijek projekta. Nakon stručne analize rezultati će biti proslijeđeni Europskoj komisiji i u kasnijim fazama projekta poslužiti kao podloga za izradu regulatornih modela.


Promotivni spot Progress.projekta

Za potrebe EU Progress projekta “Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj” snimljen je promotivni spot koji zorno prikazuje problematiku podzastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama u trgovačkim društvima u Republici Hrvatskoj.


Screen Shot 2014-08-29 at 14.56.40


Redatelj spota je Goran Rukavina, glavna glumica Linda Begonja, a producentica spota je Anita Juka iz 4filma.
Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora podržao je zahtjev pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koji je uputila Hrvatskoj radioteleviziji za ustupanje medijskog prosotra bez naknade za emitiranjem spota s ciljem promicanja javne svijesti o važnosti uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama tvrtki koje posluju na hrvatskom tržištu rada.

Promotivni spot bit će tijekom 2 godine trajanja projekta emitiran na nacionalnoj i lokalnim tv postajama te prilikom gostovanja Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u tematskim emisijama.


Predstavljanje projekta u Hrvatskom saboru

U organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske 23. siječnja 2014. godine u Hrvatskom saboru predstavljen je EU Progress projekt „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj˝. Osim predstavnice Europske komisije, Mirelle Rašić, predstavljanju projekta nazočili/e su: zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i saborski zastupnik Peđa Grbin, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli, zastupnice Jadranka Kosor, Melita Mulić, Ljiljana Cvjetović, Nadica Jelaš i Dunja Špoljar, ravnateljica vladinog Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin, predstavnici i predstavnice veleposlanstava SAD-a, Nizozemske, Francuske i Velike Britanije te ostali visoki uzvanici i uzvanice, predstavnici/ice organizacija civilnog društva i medija.
Nakon što je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić pozdravila sve prisutne, ispred Hrvatskog sabora skupu se obratila Dragica Zgrebec, potpredsjednica Hrvatskog sabora.


sabor


Potom je više o projektu i razlozima za njegov nastanak prisutne upoznala pravobraniteljica Višnja Ljubičić. Na kraju svog predstavljanja pozvala je prisutne da pogledaju radnu verziju spota, koji je snimljen u sklopu projekta, a zorno prikazuje problematiku podzastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama. Spot je snimljen u produkciji Anite Juka iz 4filma, redatelj je Goran Rukavina, a glumi Linda Begonja. Spot će tijekom 2 godine trajanja projekta biti emitiran na nacionalnoj i lokalnim tv postajama.
Nakon pravobraniteljice Višnje Ljubičić, o projektu su govorili i predstavnici/e projektnih partnera: Božidar Štubelj, zamjenik ministra, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Davor Majetić, glavni direktor, Hrvatska udruga poslodavaca, Maja Pokrovac, koordinatorica, Global Compact Hrvatska, Antonio Matković, glavni tajnik, Institut za razvoj tržišta rada i Ivana Matić, Udruga za građansko obrazovanje i društveni razvoj. Zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec, dao je kratak pregled cijelog projekta.