Edukacijske prilike

Informacije o aktualnim radionicama, edukacijama, seminarima i predavanjima.

Poziv na radionicu “Igradnja puta prema vrhu”  s Dorothy Dalton

Pozvamo Vas na jednodnevnu radionicu „Izgradnja puta prema vrhu“ namijenjenu poslovnim ženama na putu prema izgradnji karijernih planova na upravljačkim pozicijama.

Radionica će se održati 16. rujna 2015. (srijeda) u prostorima Hrvatske udruge poslodavaca, Radnička cesta 52/1 kat.

Radionica „Izgradnja puta prema vrhu“ bit će organizirana kao posljednja u nizu, a tematski će biti podijeljena na tri cjeline:
•    Prepoznavanje i stjecanje relevantnih kvalifikacija
•    Poznavanje vlastitih zakonskih prava
•    Strategije balansa između karijere i obitelji

Izuzetno nam je zadovoljstvo najaviti i jednu od voditeljica radionice, međunarodno priznatu stručnjakinju Dorothy Dalton, suosnivačicu tvrtke 3Plus International iz Bruxellesa koja se bavi razvojem karijera i pripremanjem i osnaživanjem žena za menadžerske pozicije u poznatim svjetskim kompanijama.

Radionica je besplatna, no broj mjesta je ograničen. S obzirom na gostujuću predavačicu, dio radionice održat će se na engleskom jeziku.

Prijavite se ovdje.

Održana četiri seminara za stručnjake/kinje iz odjela ljudskih potencijala

U prostorima Hrvatske udruge poslodavaca dana 17. i 18. lipnja i 1. i 2. srpnja, održana su četiri seminara u sklopu EU Progress projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj˝, a koja su namijenjena stručnjacima/kinjama iz odjela za ljudske potencijale.

Naglasak prvog dana bio je na efikasnoj provedbi planova za ravnopravnost spolova. Zamjenik pravobraniteljice Goran Selanec predstavio je antidiskriminacijski pravni okvir, posebne mjere te iskustva institucije Pravobraniteljice. Na seminaru je sudjelovala i Sonja Šmuc, izvršna direktorica slovenskog Združenja Manager i nositeljica slovenskog Progress projekta. Iskustva edukacije i rada na selekcijskom Modelu 6 sa slovenskim tvrtkama podijeljena su sa sudionicama seminara.

Drugi dan seminara naglasak je bio na razvoju transparentnog selekcijskog postupka, a posebice selekcijskim procesima za pozicije članova/ica upravnih i nadzornih odbora i viših menadžerskih pozicija. Detaljnije je predstavljena i Direktiva o spolnoj uravnoteženosti upravljačkih tijela s posebnim naglaskom na jamstvo transparentnosti tijekom selekcijskih procesa. Stručnjakinje za ljudske potencijale iz Zagrebačke banke predstavile su primjere praksi u trgovačkom društvu, a seminar je zaključen radom u grupama u kojima su sudionice/ici radile/i na razvoju konkretnih alata za osiguravanje ravnopravnosti spolova.

Naglasak trećeg dana bio je na praćenju radne učinkovitosti uz primjere koncepata i pozitivnih iskustava iz inozemstva. Zamjenik pravobraniteljice, Goran Selanec, detaljnije je izložio EU dokumente kojima se osigurava ravnoteža privatno-poslovnog segmenta te temelje zaštite trudnica i žena u postupcima umjetne oplodnje i rodiljnih dopusta.

Primjere praksi o postizanju rodne uravnoteženosti u tvrtkama izložili su Marija Felkel iz Siemensa, Minja Birimiša iz Atlantica i David Gaal iz Nestlea.

Sudionice/ici su četvrtog dana seminara bili upoznati s internim sustavima razvoja zaposlenih za upravljačke pozicije, planiranjem mjera za uravnoteženost spolova na upravljačkim pozicijama kroz interni sustav razvoja, razvojem mentorskih i sponzorskih programa unutar organizacije te coachingom i mentoringom. Detaljnije su predstavljeni i aspekti Europske unije u promicanju mjera pozitivne akcije te tereti dokazivanja, statistike i objektivni razlozi na primjerima najpoznatijih sudskih sporova Europskog suda pravde.

Primjere razvoja zaposlenih za upravljačke pozicije izložili su Dražen Kvež iz Zagrebačke banke, Jelena Grbić iz IBM-a i David Gaal iz Nestlea. Tijekom grupne rasprave razgovaralo se o iskustvima oko izazova u postizanju rodne uravnoteženosti i implementaciji s obzirom na specifičnosti pravnog oblika i postojećoj situaciji u kompanijama u Hrvatskoj.

Materijali za sudionike/ice:

Direktiva o spolnoj uravnoteženosti upravljačkih tijela

Zdruzenje_Manager_Model

Diskriminatorne prepreke i ravnoteža profesionalnog i privatnog života

Mjere pozitivne akcije – EU aspekti

Osnovni pojmovi

Razvoj transparentnog selekcijskog postupka

 

Održan seminar “Pravna dimenzija rodno uravnoteženih odbora”

U organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i partnerskih organizacija od 09.-10. lipnja održan je dvodnevni seminar pod nazivom „Pravna dimenzija rodno-uravnotežene upravljačke strukture“ u sklopu EU Progress projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj”. Seminar je bio namijenjen pravnim stručnjacima/kinjama i stručnjacima/kinjama za upravljanje ljudskim potencijalima u trgovačkim društvima kako bi im se predstavili pravni aspekti osiguravanja rodno uravnoteženih upravljačkih struktura.


Tijekom dvodnevnog programa seminara predstavnice Dukata, Konzuma, Privredne banke Zagreb, Hrvatskih pošta, Zagrebačke banke, Croatia osiguranja i INE dobile su ključne informacije o trenutnoj zakonskoj regulativi u području ravnopravnosti spolova, smjernicama Europske komisije o uvođenju poslovnih kvota i kriterija transparentnosti u upravnim/nadzornim odborima i sažetak rezultata triju provedenih istraživanja u sklopu projekta. U radnom dijelu seminara sudionice su imale priliku iskazati svoja viđenja i eventualne izazove u vezi usklađivanja s pravnim okvirom te razmijeniti svoja iskustva s kojima se susreću u svojoj praksi. Smatrale su vrlo korisnim čuti i iskustva s kojima se s druge strane susreće institucija Pravobraniteljice. 

Materijali za sudionike/ice:

Direktiva o spolnoj uravnoteženosti upravljačkih tijela

Jednakost žena i muškaraca u području radnih odnosa

Rezultati istraživanja provedenih u sklopu Progress projekta